Home > Nunti > Sfaturi Utile >Detalii

SEMNIFICAŢIA FLORILOR:

1) Trandafir - Dragoste
2) Margaretă Albă - Puritate
3) Gardenie - Bucurie
4) Orhidee - Frumuseţe
5) Garoafă - Distincţie
6) Violetă - Stabilitate
7) Floare de Nu Mă Uita - Dragoste adevărată
8) Crizantemă roşie - Dragoste împărtăşită
9) Crin - Fericire
10) Liliac Alb – Inocenţă

^sus

Cererea in casatorie: Vrei sa fii sotia mea?

Draga mire! Esti sigur ca ea este femeia viselor tale? Ti-ar placea sa-ti fie laturi la bine si la rau pentru tot restul vietii de acum incolo? Perfect! Atunci nu mai ramane nimic de facut decat sa ii adresezi celebra intrebare. Dar cum si cand ar fi momnetul potrivit, pentru ca sa fie destul de romantic, absolut unic si de neuitat in acelasi timp?

Tu esti singurul care poti decide atmosfera acestei clipe! Tu stii cel mai bine daca ai face-o fericita, cerandu-i mana in fata lumii intregi ori doar intre partu ochi! De un lucru in schimb poti fi sigur! Emotii vei avea oricum! Curaj iti mai trebuie, si o ocazie speciala!

* Ai putea sa alegi, de exemplu, seara de craciun. O seara mai frumoasa si mai plina de trairi nu cred sa mai existe. I-ai pregatit o surpriza ambalata intr-o cutiuta fina de catifea. O verigheta. Verigheta pe care ati mai admirat-o poate impreuna in vitrina magazinului de bijuterii.
* Nici o cina in doi nu e mai putin parfumata de farmecul intimitatii si romantismului. Cu florile ei preferate, o sticla de sampanie si totul la lumina lumanarilor. Multe, foarte multe. Iar palpairile lor mici sa insemne ceva pentru voi doi. Poate numarul de ani de cand v-ati zarit prima oara, ori numarul de luni care au trecut de la primul sarut. Ai putea presara petale de trandafiri pe covor si pe masa. Acum se poate! Momentul acesta nu se va mai intoarce.
* Faceti o plimbare pana in locul unde ai cunoscut-o sau ai sarutat-o prima oara. Nu uita de flori eventual de verighete.
* Daca ai impresia ca momentele acestea sunt prea regizate oi, pur si simplu, nu sunt genul tau, fii spontan si lasa momentul sa vina singur. Atunci cand ti se pare atat de atragatoare, atat de sexi, incat iti vine pur si simplu s-o intrebi: "Vrei sa fii sotia mea?"
* Dar poate esti timid, iti tremura vocea, ti se umezesc palmele si simti ca nu esti in stare sa scoti un cuvant. Ia-ti inima in dinti si intreab-o! Timiditatea, va da momentului si mai multa importanta, il va face sa fie de neuitat. Sau scrie-i cateva randuri, in care explica-i cat de mult o iubesti, ce mult inseamna ea pentru tine. Si cere-o de sotie.
* Vrei sa fii inventiv? Fa-i propunerea ta prin fax, e-mail sau telefon. Sunt mijloace moderne, dar impersonale. Alege aceasta cale de abordare numai daca aveti vreo amintire remarcabila legata de aceste "mijloace de comunicare".

Oare nu ar putea si femeile sa fac acest pas?
Uite ca emanciparea femeilor din ziua de astazi este in stare sa schimbe traditia.

Deci, draga viitoare mireasa, daca esti sigura de sentimentele tale si de sentimentele lui si esti convinsa ca vrei ca el sa fie tatal copiilor tai, nu ezita. Daca ar fi dupa tine, de maine ti-ai intemeia o familie. Dar el tace si nu spune nimic! Oare din ce cauza? Crede ca nu este pregatit pentru casatorie? I se pare un legamant prea grav? Prea multe responsabilitati? Sau poate crede ca nu e pregatit financiar sa intretina o familie sau ca nu s-a realizat profesional si asa el nu se poate angaja intr-o casatorie. Sau de ce nu am presupune ca ii convine situatia asa cum este si se va gandi la casnicie, atunci cand va veni vremea sa apara un copil. Spune ca actele poate strica o relatie. Dar relatia se poate strica oricand, daca nu ai grija de ea. Asa ca cel mai bine gaseste momentul potrivit si intreaba-l: "Ce-ar fi daca ne-am casatori?"

In definitiv, nu conteaza nici felul in care formulezi intrebarea, nici locul pe care il alegi, nici valoarea verighetei. Conteaza sinceritatea sentimentelor tale; ale voastre. Si faptul ca stii ca vreti sa va petreceti viata impreuna.
^sus

Cununia civila

Acte necesare la starea civila

# Declaratia de casatorie completata la Oficiul Starii Civile in ziua depunerii actelor
# Actele de identitate ale ambilor soti
# Certificatele de nastere ale ambilor soti
# Pentru cei care au mai fost casatoriti, dovada desfacerii casatoriei anterioare - certificatul de deces sau sentinta de divort.

In cazul in care unul dintre viitorii soti este strain:

# Pasaportul cu viza, valabil de la depunerea actelor pana la incheierea casatoriei;
# Certificat de nastere si traducerea legalizata la notar
# Declaratie la notar din care sa rezulte datele de stare civila si faptul ca a fost sau nu casatorit. In cazul in care a fost casatorit, sunt necesare certificatul de deces sau sentinta de divort in original si traducere legalizata.
# Doi martori
# Taxa extrajudiciara de timbru.

Ceremonia

Uzanta cere ca, la primarie, sa se duca numai tinerii si parintii lor.
Nu se fac invitatii speciale, iar rudele si prietenii pot veni doar daca doresc.
Tinuta este eleganta, sobra, de oras, deoarece casatoria civila are loc dimineata:
- mireasa si celelalte doamne nu vor purta rochii stralucitoare de lamé sau strasuri,
- mirele si domnii vor purta costume elegante, dar in nici un caz frac sau smoching.

Este o ceremonie simpla, iar importanta care i s-a acordat in ultimile decenii in tarile comuniste se explica prin faptul ca nunta la biserica nu era bine vazuta de autoritati. Fastul si toaletele elegante vor fi abordate la cununia religioasa si la masa festiva, care se organizeaza fie acasa, fie la restaurant.

Este indicat sa apelati la serviciile unei firme de catering care va servi mici tartine, buseuri cu diverse umpluturi, piscoturi si sampanie in pahare de cristal, inlocuind "traditionalele" pahare de plastic.

^sus


Cununia religioasa

Biserica Ortodoxa Romana

Conditiile impuse de aceasta religie sunt:
- viitorii miri trebuie sa fie botezati in cadrul Bisericii Ortodoxe,
- sa nu fie rude de sange pana la gradul al VII-lea sau sa nu fie incuscriti,
- ei trebuie sa fie spovediti si cuminecati inainte de savarsirea Tainei Cununiei,
- nasii sa fie botezati si cununati in cadrul aceleiasi Biserici.

Teoretic casatoriile mixte nu se pot savarsi in Biserica Ortodoxa Romana, dar in realitate, pe plan local, cu aprobarea Episcopului locului sau a preotului locului sau a preotului paroh, se pot realiza cu conditia ca urmasii sotilor sa fie botezati in Biserica Ortodoxa Romana.
Un impediment la Cununie este a patra casatorie, Biserica Ortodoxa Romana accepta sa oficieze cununia religioasa doar de trei ori pentru aceeasi persoana.

Actele necesare sunt:
- certificatul de casatorie civila,
- adeverinta de Botez (in cazul in care una din parti nu face parte din parohia unde se va savarsi Cununia).

Taxele se percep de obicei de la nasi, care sunt considerati parintii spirituali.
Nu in ultimul rand, se cere mirilor ca inainte de Cununie sa-si fi pastrat castitatea si, bineinteles, sa fie credinciosi.

Biserica Greco-Catolica

Conditii impuse de aceasta religie :
- tinerii hotarati sa se casatoreasca iau legatura cu preotul pentru o perioada de pregatire si catehizare.
- prima conditie pentru incheierea cununiei religioase este ca vitorii miri sa fie crestini botezati. In cazul in care unul dintre miri nu este greco-catolic el trebuie sa se angajeze ca nu-si va obstructiona partenerul la frecventarea cultului si cel putin unul din copii sa fie botezat in rit greco-catolic.

Biserica Greco-Catolica accepta casatoriile mixte, dar nu primeste la savarsirea acestei Taine pe cei ce au divortat, decat daca se dovedeste ca solicitantul a fost fortat la prima casatorie sau daca fostul partener nu dorea copii in cadrul casniciei ori a comis adulter. Nasii pot fi si ei de alta confesiune, desi ar fi bine ca macar unul dintre ei sa fie greco-catolic.

Actele necesare sunt:
- pentru cununia religioasa mirii trebuie sa prezinte certificatul de cununie civila - chiar daca fac parte dintr-o alta confesiune crestina.
- in cazul persoanelor de alt cult sau care nu fac parte din parohie, este nevoie de certificat sau adeverinta de Botez.

Biserica Romano-Catolica

Conditii impuse de aceasta religie :
- credinciosii romano-catolici care doresc sa se casatoreasca la biserica trebuie sa se prezinte cu cel putin trei luni inainte la preotul paroh pentru pregatire sau consiliere in vederea casatoriei. Consilierea e necesara pentru ca preotii catolici nu accepta divortul sub nici o forma.
- in schimb, Biserica Romano-Catolica are o viziune mai ecumenica acceptand casatoria mixta si neimpunand partii necatolice sa frecventeze cultul catolic decat la cererea expresa a acesteia.
- macar unul dintre nasi trebuie sa fie catolic pentru a veghea la respectarea legilor bisericesti, pentru ca nasii sunt parintii spirituali ai noii familii.
- taxe nu se percep pentru Sacramentul Cununiei, dar, daca familia doreste , poate sa faca o donatie Bisericii, aceasta fiind bine primita.

Actele necesare sunt:
- certificatul de cununie civila,
- certificatul de botez.

Biserica Reformata sau Protestanta

Conditii impuse de aceste religii :
- mirii trebuie sa fie botezati; chiar daca unul dintre miri nu este reformat, acesta/aceasta trebuie sa fie botezat, indiferent de confesiunea careia ii apartine.
- tinerii reformati, inainte de casatorie, sunt consiliati de catre pastor, pe cat posibil si in prezenta viitorilor nasi.
- pe langa certificatul de botez si cel de casatorie civila, se mai cere ca mirele care apartine cultului reformat sa fie confirmat si sa poata dovedi ca se afla la zi cu achitarea contributiei de cult.

Biserica Baptista

Biserica Baptista cere viitorilor miri sa aiba o relatie directa cu Hristos si sa-si fi pastrat castitatea atat in relatiile trecute, cat si in relatia cu persoana aleasa.
In caz contrar, tinerii nu au voie sa se imbrace in costume de miri si nici nu vor fi cununati in mijlocul comunitatii, ci vor primi o binecuvantare acasa la ei.

Cununia mixta nu este permisa de Biserica Baptista decat in cadrul culturilor neoprotestante, mirii fiind incurajati sa aleaga la ce biserica locala vor participa pe viitor la serviciile divine.
Nu exista taxa de cununie si nici institutia nasilor.

Singurul act necesar este certificatul de la cununia civila.


Nu se fac nunti

* In toate zilele de miercuri si vineri de peste an;
* In ajunul Praznicelor Imparatesti;
* In sapatamana dinaintea Postului Sfintelor Pasti (7 - 13 martie);
* In postul Sfintelor Pasti (14 martie - 30 aprilie);
* In Saptamana Luminata (1 mai - 8 mai);
* In Duminica Rusaliilor (19 iunie);
* In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (27 - 28 iunie);
* In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 - 14 august);
* In Postul Nasterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);
 De la nasterea Domnului pana la Botezul Domnului ( 25 decembrie - 6 ianuarie).

^sus


Contractul prenuptial

Mare e bucuria visului implinit, a casatoriei care e pe cale sa se incheie. Exista insa si cupluri care inainte de a rosti " Da " simt o teama perfida care li se strecoara in suflet si o indoiala umbrindu-le fericirea. Oare vor fi in stare sa ia decizii impreuna, astfel incat sa fie deopotriva multumiti ? Si daca da, le poate da cineva garantii linistitoare ? Raspunsul e unul singur: contractul prenuptial.

Putina istorie

Intr-o vreme in care moartea era considerate singura in masura sa stinga efectele unei casatorii, intelegerea prenuptiala a fost adoptata in mai toate statele americane, ca o masura de a garanta drepturile de proprietate ale viitorilor soti. Cu toate acestea, inainte de 1970, aranjamentele care prestabileau drepturile de proprietate dupa divort erau nule in tot cuprinsul SUA ; mai multe instante se pronuntasera ferm impotriva lor, apreciind ca aceste intelegeri violeaza siguranta publica, prin legalizarea principiului de probabilitate a divortului. Cativa ani mai tarziu, o serie de instante americane au urmat precedentul creat de Curtea Suprema din Florida, aproband validitatea contractului prenuptial care includea clauze privind eventualitatea divortului, proclamand ca intelegerile de acest fel sunt fair play si rezonabile deopotriva.

In 1976 aveau sa se adopte asa-numitele norme privind uniformizarea contractului prenuptial (Uniform Premarital Agreement Act - UPAA), in fapt, un ghid de rezolvare a problemelor ce puteau fi ridicate justificat in cuprinsul unei intelegeri premaritale. UPAA stabilea ca intelegerea premaritala se adreseaza, printre altele, modificarii ori inlaturarii suportului financiar dintre soti si ca dispozitiile ei se refera la soarta averii dupa separare, desfacerea casatoriei ori deces, drepturile de proprietate si procedurile de aplicare a asigurarii pe viata a unuia dintre soti. UPAA ingaduie viitorilor soti sa se inteleaga si asupra oricaror alte probleme, cu singurul amendament ca respectiva conventie sa nu incalce siguranta publica ori normele privind legea penala si sa nu afecteze sub nici o forma drepturile copiilor. Astfel, s-a aratat ca este valabil contractul prin care viitori soti prestabilesc religia copilului inca nenascut, dar este nula de drept clauza prin care unul dintre soti se sustrage obligatiilor de a contribui la cresterea si educarea progeniturii.

Ce se poate si ce nu se poate conveni printr-un contract prenuptial

La ora actuala, contractul prenuptial cel mai bine reglementat este in America. Potrivit UPAA, pentru a fi valid, contractul prenuptial trebuie semnat de ambii soti, care trebuie sa aiba capacitate contractuala deopotriva si sa participe la intelegere de bunavoie. Partile sunt obligate, inainte de incheierea contractului, sa-si declare cu onestitate toate obligatiile financiare si toate proprietatile afectate de sarcini. Cu toate acestea , daca unul dintre soti avea sau ar fi putut avea informatii referitoare la datoriile financiare ori de proprietate, contractul prenuptial ramane valabil, chiar daca cealalta parte a ascuns sau a uitat sa specifice sarcinile ce-i revin. Desi nu toate statele au adoptat in totalitate UPAA, juristii americani au convenit ca o instanta nu poate schimba termenii contractului prenuptial, atunci cand unul dintre soti este lasat fara un suport material decent, dupa divort, ori cand este eliberat de sarcinile sale de a-si sustine financiar perechea in timpul casatoriei. Partile trebuie sa stie din timp ca instanta este in masura sa distinga intre o intelegere premaritala care nu asigura unuia dintre soti resurse financiare pentru intretinere si un acord care este rezultatul unui targ prost facut. De exemplu, intr-un dosar celebru (Cantor vs. Palmer), Curtea era chemata sa judece crerea sotiei de a schimba termenii contractului prenuptial prin intelegerea premaritala, femeia, care se consultase cu un consilier juridic independent inainte de a semna acordul, renunta la toate drepturile sale asupra averii barbatului sau, cu conditia ca acesta sa-i transmita prin testament toate proprietatile lui. Cum barbatul intarzia sa moara, iar ea nu se putea bucura de mostenirea pe care asteptase sa puna mana, a cerut instantei sa anuleze contractul prenuptial. Curtea, in schimb, a retinut ca desi barbatul era de fapt mai sanatos decat crezuse sotia sa, femeia avusese destule informatii asupra starii lui de sanatate inainte de a semna intelegerea.

Avantajele contractului prenuptial

Dincolo de aspectele ce pot parea meschine, contractul prenuptial prezinta cel putin avantajul ca administreaza banii si timpul viitorilor soti. In cazul existentei unui contract prenuptial, divortul devine o formalitate facila, caci toate aspectele legate de aceasta chestiune se pot stipula in contractul prenuptial, iar averea celor doi soti urmeaza sa fie distribuita dupa dorinta cuplului. Persoanele care au trecut prin experienta neplacuta a unui divort prelungit si mizerabil stiu cati nervi si bani se prapadesc cu taxele, martorii si expertii, de-a lungul unui razboi in instanta.

Din punct de vedere juridic, aranjamentul prenuptial poate sa fie atat de explicit si de lung cat e nevoie si poate acoperi cate aspecte isi doresc cele doua parti. Unul dintre cele mai frecvente se refera la bunurile familiale. Cand unul dintre soti este implicat intr-o afacere de familie, el va dori de cele mai multe ori - ca si ceilalti membri ai familiei angajati in activitatile respectivei afaceri - sa o pastreze pe aceleasi criterii, " de sange ". La fel daca unul dintre soti acumuleaza substantiale datorii inainte de casatorie, e mai mult decat probabil ca cealalta parte va tine sa isi protejeze averea de creditorii sotului datornic.

Acordul poate reglementa si responsabilitatile sotilor privind ingrijirea copiilor din casatorii anterioare cat si a celor care urmeaza sa se nasca. Acest aspect poate fi de o insemnatate considerabila in instanta, atunci cand unul dintre soti intentioneaza sa renunte la cariera sa si sa se dedice cresterii copiilor.

Cel mai adesea, insa, disputele se nasc asupra modalitatii de impartire a bunurilor conjugale. Contractul prenuptial poate fi folosit pentru a conferi siguranta ca averea cuplului va fi corect disjunsa, ca aceasta va fi transferata de la un sot la altul, sau ca drepturile asupra ei vor fi impartite in mod egal de catre soti sau pe cote - parti. Toate aceste dispozitii si solutiile la situatiile care ar putea aparea pot fi stabilite intr-o maniera organizata si bine gandita in ceea ce americanii numesc " the prenuptial ".

Soarta acordului premarital in legislatia romaneasca

Timp de aproape un secol (1865 - 1954) intelegerea premaritala a fost in voga mai ales intre romanii de vita nobila, care se pare ca nu concepeau o casatorie fara semnarea prealabila a unui asemenea act. Cele mai importante casatorii primeau acest calificativ doar dupa ce capii celor doua familii puneau la punct pana in cele mai mici detalii modalitatea de a face din doua averi considerabile una sigura si mai mare. Preluat de la francezi, odata cu asimilarea Codului lui Napoleon (1807) si transformarea lui in autohtonul Cod Civil, obiceiul acordului premarital parea ca se potriveste atat de bine romanilor incat nu va iesi niciodata din vigoare. Nu avea sa fie asa.

La 1954 Marea Adunare Nationala de atunci imprumuta integral Codul familiei sovietic si scoate in afara legii Contractul Prenuptial, cosiderandu-l degradant si imoral. " Schimbarea normelor privind casatoria la 1954 a avut si parti bune si parti proaste " este de parere un avocat specialist. " Pe de o parte punea pe baze noi, aas putea spune democratice, relatiile in cuplu, stipulandu-se principiul egalitatii dintre soti. Inainte, cand Codul lui Napoleon producea inca efecte la noi pe marginea acestei chestiuni, vaduva nici nu putea sa se recasatoreasca dupa moartea primului sot, ea fiind condamnata sa ramana singura, pentru tot restul vietii, chiar daca era foarte tanara. Prin introducerea Codului familiei, s-a ridicat aceasta interdictie dar s-a pus una noua, aceea de a incheia asa-zisul Contract de maritaj. S-a considerat ca acesta contravine bunelor moravuri si s-au stipulat norme noi privind mai multe aspecte pe care le ridica maritajul, printre care regimul juridic al bunurilor comune ale sotilor sau proprietatea in devalmasie. Adica exact ce acordul prenuptial poate sa evite. "

Pro si contra

Dupa 1989 singurul text de lege care nu a fost propus spre modificare ori atacat la Curtea Constitutionala, cu o singura exceptie, este Codul Familiei. " Dupa Revolutie, nu s-a demarat asa cum se astepta un proces al comunismului ", spune un avocat specialist. " Astfel s-ar fi putut declara anticonstitutionale toate legile de dupa instaurarea comunismului, deci si sovieticul Cod al familiei. "

Care sa fie motivul ? Specialistii sunt de pareri diferite si devin cu atat mai vehementi cu cat discutia se apropie de faimosul Contract Prenuptial. " Este imoral " spune un avocat care a ajuns la aceasta parere in cei 43 de ani de experienta juridica. " De ce ar fi nevoie de un Contract Prenuptial ? E un instrument sigur de santaj conjugal, e actul care pune cinic la punct divortul. Normal este ca oamenii sa se casatoreasca din dragoste, nu gandindu-se la cum s-ar putea capatui. "

Nu de aceeasi parere este unul dintre colegii lui care spune ca motivul adevarat pentru care romanii n-au de ce recurge la un asemenea aranjament este saracia : " Suntem o tara paupera. In primul rand intelegerea premartitala privind partea financiara ii priveste doar pe cei bogati care au ce apara prin semnarea unui asemenea acord. Dar restul? Atata timp cat se pune problema traiului din doua salarii, asupra carei chestiuni sa convina ei ? Ar fi stupid sa se discute ca unul castiga cu o suta sau doua sute de mii de lei mai mult decat altul, si prin urmare, bunurile comune sa nu se mai considere in devalmasie, ci pe cote-parti. "

Cat priveste abordarea problemelor legate de cresterea, educatia si religia copiilor, divergente posibile si eventuale intre soti, solutii in caz de infidelitate si multe altele, specialistii cred totusi ca ar fi o chestiune care ar preintampina multe neintelegeri, putand conferi o siguranta mai mare casatoriei.

Pana una-alta, in Romania nu se pot incheia contracte prenuptiale, pentru ca " nu exista baza legala ". Care ar fi solutia pentru un cuplu insistent si incapatanat ? Juristii va sfatuiesc : " Simplu. Oricine poate ataca bine argumentat la Curtea Constitutionala Codul familiei, pe motiv ca normele sale contravin Legii fundamentale. "

^sus

Stiluri de Imbracaminte si dorinte

Mirele

Redingota s-a dovedit a fi la fel de eficienta si stilata pe strada, la cocktailuri sau in ocazii speciale, cum ar fi nuntile.

Vechii haine negre barbatesti de ceremonii, lunga pana la genunchi si incheiata in doua randuri de nasturi, stilistii i-au oferit valente noi. Acum este realizata din materiale diferite, din catifea reiata ori stofe cu tinuta. Iar culorile, spun specialistii, se pot alege cu fantezie, dintr-o vasta paleta cromatica, cu o singura conditie, impusa de Versace: redingotele de seara sunt in nuante metalizate si decorate cu mici broderii pe rever. Cusatura ornamentala e de bon got chiar si pe sacourile obisnuite de seara ori de-a lungul marginilor buzunarelor de la pantaloni.

Accesorii minime, rafinament suprem

Barbatii sunt fermecatori prin simplitate.
Gusturile italiene, in materie de incaltaminte, impun si la noi pantofi de seara din piele intoarsa, din imitatie de piele de crocodil sau sarpe, ori din cei inalti, pe glezna, cu bombeu alungit si retezat in fata.
Cataramele pantofilor, dar si ale curelelor, trebuie sa fie mici, delicate si nu mai mult de una singura la fiecare picior.

Noua tendinta in materie impune unei cravate elegante materialul uni si mat. O inovatie de senzatie inlocuieste cravatele de seara cu esarfe din materiale fine, de obicei matase, satin ori tafta, care se leaga in jurul gatului si ale caror margini se ascund sub camasa. Si pentru ca efectul sa fie desavarsit, esarfa trebuie prinsa cu o bijuterie de aur, placata cu pietre pretioase, ori semipretioase.
Totusi, papionul ramane in continuare emblema originala a elegantei.

Nimic nu este mai rafinat insa, ca purtarea in situatii deosebite a unui ceas si a unei brichete in set, din argint ori chiar aur, batute cu pietre scumpe. Combinarea ceasului cu bratara este total nerecomandata si cu atat mai putin ghiulul. Daca optati totusi pentru inele barbatesti, ele trebuie sa respecte normele modei, si anume sa aiba forma unei verighete, sa fie inguste si delicate.
Mireasa clasica

Rochia. Exista lucruri care nu au varsta: eleganta nu se demodeaza si clasicul rezista sezon dupa sezon. Miresei clasice ii plac materialele luxoase drapate iar detaliile sunt foarte importante pentru ea. De aceea o va incanta probabil o rochie de mireasa din organza si un design cu perle simple de cultura, aplicate pe un sal delicat. Intelegand importanta accesoriilor, mireasa clasica nu va ezita sa poarte voal, sau manusi pana la incheietura mainii.

Machiajul. Va folosi un fond de ten translucid, fin si putin praf de pudra matasoasa, ca baza. Pentru culoare va aplica putin gel de obraz - unul care sa arate cat mai natural. Machiajul ochilor va fi si el simplu si natural - o linie in apropierea genelor si putin rimel negru, astfel incat nimeni sa nu poata spune daca s-a machiat sau nu. Putin luciu pe buze le va face mai atragatoare. Va exclude stilul sofisticat cand vine vorba de par, indiferent daca il va purta liber sau intr-un coc clasic. Marca ei este eleganta, care caracterizeaza si parfumul folosit.

Buchetul. Atat pentru buchetul ei, cat si pentru cel al domnisoarelor de onoare, va alege nuante deschise, mai ales ca paleta monocromatica adauga un plus de eleganta ceremoniei romantice. Sau va comanda un buchet de trandafiri crem, in tonuri de sampanie, roz pal si verde deschis. Important este ca buchetul sa nu fie prea mare, pentru a nu umbri perfectiunea rochiei. O alta varianta ar fi stephanotis cu ranunculus alb, narcise si lalele galben - verzui pal. Daca ii par totusi prea diafane si prefera tonuri mai intense, un buchet de cale portocalii legate cu o panglica de saten caramel pal si incheiate cu o funda din catifea subtire intr-o culoare asortata, o va cuceri cu siguranta. Daca opteaza pt un singur tip de floare, gardenia este cea mai potrivita. Albul si verdele acesteia vor crea un contrast elegant, subtil, delicat si divin.

Invitatiile. Daca ii plac monogramele, mireasa clasica va comanda carduri de multumire cu monograme si mici inflorituri. Astfel, nu va trebui sa semneze invitatiile iar invitatii vor aprecia "blazonul". Ca design poate alege o floare traditionala de nunta, cum este trandafirul sau lacramioara, gravate in partea de sus a invitatiei. Pentru cardurile de raspuns, poate opta pentru o carte alba, simpla, traditionala, cu o linie simpla, si va cere, astfel, politicos, un raspuns.
Mireasa romantica

Rochia. Fiind o fire etern indragostita, visatoare si feminina, rochia de mireasa potrivita pentru ea, trebuie sa fie diafana. Cu siguranta apreciaza un georgette romantic, satinurile fine, matasea sau sifonul vaporos. Rochia de vis are un corsaj brodat, o fusta ampla, vaporoasa ce te duce cu gandul la personaje de basm, printese frumoase si printi cuceritori. Va renunta la manusi pentru a savura atingerea alesului ei, sau, va lua totusi manusi fara degete, sidefii, pana la cot, oferite de bunica ei. Mireasa romantica se va lasa mangaiata de texturi delicate si materiale eterice, isi va prinde parul cu podoabe stralucitoare si va folosi culori ca azuriul, bej-galbui sau ocru. I-ar placea sa poarte bijuterii de familie: cerceii bunicii, colierul mamei soacre sau bratara pe care tata I-a daruit-o mamei demult. Ca o adevarata mireasa-printesa, va purta voal si diadema.

Parfumul folosit va fi simplu, de vanilie, eventual cu aroma de iasomie, ca si lumanarea de langa pat, care va invalui noaptea magica intr-o lumina calda, discreta.

Buchetul va fi compus probabil din hortensii de un verde pal, inflorite, combinate cu dantela reginei Ana si legate cu o funda de matase crem. O alta combinatie minunata va cuprinde liliac, nemtisor, hortensii roz legate cu o funda auriu pal. Poate oferi aceste buchete fiecarei domnisoare de onoare iar pentru ea va alege un buchet de trandafiri de diferite culori, cu un parfum proaspat. Sau, va opta pentru un aranjament mai mic, de trandafiri ciclamen si bujori de un roz pal, care sa fie pusi in evidenta de o panglica de saten albastru. Anemonele frantuzesti sunt de asemenea de luat in considerare.

Invitatia. Pentru o poveste de dragoste ca a lor e nevoie si de o invitatie ca o carte de povesti. Ea va contine probabil povestea primei intalniri, a primului sarut si se va incheia cu "…fericiti pana la adanci batraneti". Va cere ca aceasta carte sa fie scrisa de mana si sa fie decorata pe margini cu floricele. In final, o va lega cu o panglica galbena de organza sau de catifea. Daca va opta pentru invitatii simple, e recomandat sa foloseasca hartie dubla, tiparita cu caractere ingrosate; romantica le va lega cu o panglica somptuasa si totul va capata farmecul balului Cenusaresei. Cu cat hartia va fi mai mare si mai gros inscriptionata, cu atat efectul va fi mai spectaculos.
Mireasa naturala

Rochia. Are o infatisare angelica, radioasa, de aceea i se potriveste o tinuta care sa reflecte aceasta naturalete. Pentru prima data designerii au recurs la simplitate, punand in valoare stilul si eleganta. Acum lenjeria de matase, creatii simple in linie 'A', din oganza, sau modelele elegante din georgette alb, captusite cu olanda si umflate, nu mai sunt doar fantezii. Daca mireasa va dori sa danseze pana in zori si nu suporta tortura tocurilor, poate opta pentru o pereche de balerini roz cu trandafiri aplicati. Intr-o tinuta stil Empire, din georgette cu o pelerina din sifon care sa dubleze ca o trena, sau intr-un sarong din matase brodata, drumul ei spre altar va fi ca un debut in "Lacul lebedelor". Parul va fi liber, cazand pe umeri rebel, presarat cu flori, sau prins la spate cu un pieptene de fildes. Va purta bijuterii simple - o pereche de cercei de perle, un singur sirag de perle sau o ghirlanda de gardenii - suficient sa intregeasca stralucirea miresei naturale.

Machiajul. In mod cert, mireasa naturala nu este aceea cu foarte mult machiaj sau care sta prea mult la coafor. Si totusi, ea nu trebuie sa faca pea mult efort ca sa arate bine: ii trebuiesc doar cateva secunde pentru a aplica un rimel rezistent la apa care o va face sa arate splendid in lumina naturala si in fata camerelor de luat vederi, iar un gel de obraz o va face sa arate proaspata, ca si cum si-ar fi petrecut ziua cutreierand muntii. In ceea ce priveste parfumul, ea va alege unul dulce, cu miros floral.

Buchetul. Daca nunta are loc primavara, poate comanda un buchet de narcise sau un brat de liliac, usor dezordonat, strans cu o panglica mov pal. Daca e spre sfarsitul verii, poate alege un buchet de grau uscat, cu multe spice razlete, legat cu o panglica de culoarea piersicii - pentru contrast - sau, eventual, cateva fire de floarea soarelui legate cu o panglica de catifea matasoasa, maronie. Sau, poate opta pentru un buchet de margarete proaspat culese, combinate cu narcise si legate cu o panglica simpla. Domnisoarelor de onoare le poate da cate o floare de primavara diferita, cu panglica asortata; de exemplu, o lalea roz cu o funda de saten roz.

Invitatia. Pentru a arata lumii frumusetea ei naturala si totusi pentru a nu cadea intr-un stil prea adolescentin, acestui tip de mireasa ii vor parea minunate invitatiile din hartie presata manual, iar daca au incorporate flori presate si verdeata - cu atat mai bine! Invitaiile care se potrivesc miresei naturale sunt cele caligrafiate si individualizate, pentru care se folosesc cerneluri naturale, pe baza de soia - originale si ecologice. Se poate opta pentru o incadrare bine centrata, subliniata de un motiv natural - o frunza, o scoica sau o ghinda.
Mireasa la moda

Rochia. Intotdeauna i-a placut moda. A economisit o vara intreaga ca sa isi cumpere o pereche de ghete Prada. Mai degraba si-ar lua o singura esarfa Hermes, decat un geamantan de imitatii. Intr-un cuvant, stie sa aiba incredere intr-un creator de moda. Desigur, nunta va fi o ocazie excelenta pentru a-si intari credinta in ceea ce iubeste cu adevarat, iar tinuta va fi de un alb imaculat, couture sau pret-a-porter, cocheta sau sofisticata. Decolteul, care nu trebuie sa lipseasca din tinuta de mireasa ii va evidentia frumusetea gatului si a umerilor. Va purta probabil un corset brodat cu camelii, perle si cristale Swarovski, stralucitoare.

Cat despre parfum, chiar daca are unul favorit, sigur nu va refuza unul cu aroma de capsuni sau vanilie.

Buchetul. Va cauta un buchet care, prin simplitatea sa, sa sugereze totusi, frumusetea si bogatia. Luand in considerare personalitatea miresei, se poate opta pentru un buchet de crini, care sa puna perfect in valoare rochia minunata din matase grea.

Invitatia. Ultima tendinta in ceea ce priveste invitatiile de nunta este data de fonturile lizibile si curate, de cardurile simple cu diferite motive pictate manual si completate de monograme, in culori stralucitoare. Exigentele miresei moderne vor fi satisfacute numai de textele in relief, hartie de cea mai buna calitate, cu marginea netaiata.
Mireasa diva

Rochia va fi una fastuoasa, in care va arata ca o regina - o rochie de bal, din zeci de metri de material in crep de chine, matase, satin, sau alte materiale provocatoare. Cu o trena in coada de peste, cu un spate incredibil de gol va hipnotiza cu siguranta intreaga sala de festivitati.

Machiajul. Nimeni nu va fi prea socat sa o vada in ziua nuntii purtand un ruj mat puternic sau purtand gene false, care se pot vedea si de sub voal. Cat despre par, ar putea folosi contraste cu doua tonuri mai inchise, iar parfumul potrivit pentru mireasa "diva" trebuie sa aiba o aroma puternica.

Buchetul. Va opta probabil pentru trandafiri rosu-sangeriu si trandafiri crem - pentru echilibru, legati cu o panglica rosie de catifea. Pentru o imagine dramatica, tonurile rosii sunt ideale. Sau, poate comanda dalii de toamna, combinate cu fragute salbatice si pe margine cu bujori rosu-aprins care vor arata cel mai bine intr-un buchet cascada.

Invitatia. Dornica sa impresioneze, mireasa diva nu va face exceptie nici in privinta invitatiilor. Astfel, e foarte posibil sa aleaga pentru acestea hartie in nuante deschise si stralucitoare, pe care le va trimite in plicuri pastel asortate, scrise cu litere de nuante metalice. Pentru a fi inconfundabila, isi va anunta sarbatoarea cu fonturi neobisnuite - exagerat de mari, sau caligrafie in stil medieval. Si pentru ca aspectul si prezentarea sa fie optime, poate alege ca ambalaj o cutie sau un tub de carton umplute cu confetti

^sus

* Semnificatia florilor

* Cererea in casatorie: Vrei sa fii sotia mea?

* Cununia civila

* Cununia religioasa

* Nu se fac nunti

* Contractul prenuptial

* Stiluri de Imbracaminte si dorinte

 

 
222 Film - Imaginea Amintirilor Dumneavoastra