Home > Nunti > Sfaturi utile > Legende

INELUL DE LOGODNA

Inelul de logodna este o piatra pretioasa de o anumita "greutate"… Dar greutatea sa se masoara mai mult in simbolismul pe care il contine decât in valoarea sa in carate.

Istoricul inelului de logodna

In secolul XV, europenii instariti au adaugat pentru prima oara diamantele la inelele oferite la cununie, simbolizând longevitatea fidelitatii conjugale. La sfârsitul anilor 1600, au inceput sa apara separat inelele de logodna, pe lânga cele oferite la casatorie
Bijutierii Renasterii au creat lucrari elaborate, cele mai deosebit fiind considerate inelele gemene. Acestea erau doua inele care se puteau deschide pentru a descoperi vederii continutul unor mici compartimente de sub montura inelului unde existau minuscule figurine - de obicei un copil si un schelet pentru a reprezenta durata vietii.
In Brazilia, diamantele au fost descoperite in secolul XVIII, marind simtitor rezervele mondiale de diamante. Astfel au aparut noi metode de slefuire, facându-le mai stralucitoare, fiind apoi montate in argint pentru a le scoate in evidenta claritatea si luminozitatea.
Majoritatea descoperirilor de surse de diamante au fost facute in Africa, in anii 1870, dând mai multor cupluri casatorite sansa de a-si procura inele cu diamante. Astfel ideea de a exista separat inele de cununie si inele de logodna a prins contur si mai mult in aceasta perioada.
Tot ulterior acestor descoperiri, au fost inventate noi modalitati de slefuire si montare a diamantelor, cea mai reprezentativa fiind montura unei singure pietre in platina, pentru a scoate in evidenta valoarea si frumusetea diamantului. Din acest moment, cele trei caracteristici ale pietrei pretioase - slefuire, culoare, claritate - au devenit din ce in ce mai importante.

Inelul de logodna - oglinda a statutului financiar al cuplului

Eticheta secolului XX a decretat ca barbatii sa-si prezinte intentiile fata de o femeie numai in prezenta unui inel cu piatra, cel mai mare si mai valoros pe care si-l poate permite, aratând prin marimea si calitatea inelului de pe mâna consoartei nivelul material si statutul financiar al cuplului. Daca ea prefera antichitati sau lucruri ieftine, atunci cuplul trebuie sa indure statutul de oameni mai putin instariti. Daca piatra pertioasa este mica, e iarasi un motiv de mila, chiar daca cei doi ar putea pune aceasta pe motivul ca s-ar potrivi mai bine modului lor de viata. Daca piatra este imensa, aceasta poate provoca speculatii nedorite asupra finantelor logodnicului si asupra tendintelor doamnei spre o risipa ostentativa.
Din fericire, oamenii nu mai tin cont de marimea inelului de logodna pentru a aprecia nivelul financiar al unui cuplu. Fiecare inel are, de fapt, câte o poveste aparte de spus. Adeseori poate fi vorba de o bijuterie de familie transmisa din generatie in generatie. Alteori descrie atractia cuplului spre arta contemporana si modernism. Tot mai multe cupluri iau parte impreuna la alegerea inelului de logodna, dar logodnicele tot trebuie sa tresara in momentul de romantism intens in care gasesc inelul pe fundul unei cupe de sampanie…
Inelele de logodna nu sunt pentru oricine, atât din punct de vedere temperamental, cât si financiar. In fond, nici nu e neaparata nevoie de asa ceva. Inelele de logodna reprezinta, de fapt, un standard burghez spre care unii simt o anumita inclinatie. Istoric vorbind, puterea diamantului simbolizeaza dorinta ca parteneriatul pe viata dintre cei doi sa fie invincibil. Poate ca tocmai acest gând ar trebui sa cântareasca mai mult la alegerea unui inel decât valoarea in carate a acestuia.

Japonia - lider in calitatea diamantelor cumparate

In Statele Unite, marimea medie a diamantelor folosite pentru inelele de logodna sunt de 75 de carate.
Pretul mediu al ineleleor de logodna in America a crescut de la 1150 de dolari in 1987 la 1820 de dolari in 1997, depasind rata inflatiei. Costurile medii pentru obtinerea unei licente de casatorie a crescut de la 10 dolari la 50, in aceeasi perioada.
Aproape 39 miliarde de dolari atinge suma vânzarilor de bijuterii cu diamante din intreaga lume.
Aproape 30% din cheltuielile pe bijuteriile cu diamante sunt atinse in Japonia, iar 29% in Statele Unite, unde se cumpara diamante mai multe ca numar, dar mai mici ca valoare. Inelul mediu cumparat in Japonia este de 2,5 ori mai scump.
Acum 30 de ani, doar 7% din miresele japoneze primeau inele de logodna cu diamant. Acum 75% dintre japoneze au parte de un astfel de dar.
Vânzarea inelelor de logodna cu diamant acopera un sfert din totalul vânzarilor de diamante din lume.
Marile companii de publicitate din lume considera ca un barbat trebuie sa cheltuiasca salariul pe doua luni pentru a cumpara un inel de logodna cu diamante.

Daca diamant nu se poate, aurul ramâne visul oricarei femei

Aurul, ca si pietrele pretioase, a suscitat dintotdeauna interesul doamnelor. O bijuterie din aur vine sa dovedeasca dragostea cea mai aprinsa, legamântul pe viata in casnicie sau bunastarea unora transformata in mania posesiunilor.
Desi oferta de bijuterii din aur este impresionanta la magazinele de specialitate, la atelierele de bijuterii comenzile curg râu, o simpla incrustare a numelui pe o verigheta durând pâna la 2-3 saptamâni din cauza afluentei de clienti. "Lumea prefera sa-si toarne verighete noi, cu materialul lor, decât sa cumpere de gata din magazin", spune un lucrator-bijutier. Acesta poate fi si semn ca mostenirile au inceput sa curga in ultima vreme, averile in aur ale unora crescând simtitor in ultimii ani de când s-au deschis "seifurile" de familie.
Prin consignatiile pe unde mai ieri, se mai rataceau câteva inele spre vânzare, acum bate vântul. In legatura cu lipsa obiectelor din aur din vitrina, o patroana spune: "Nu mai luam spre vânzare obiecte de valoare pentru ca nu avem posibilitatea de a le garanta siguranta deplina. In consignatie gramul de aur costa mai putin decât la bijuteria, dar se vindeau totusi destul de greu."
O noua posibilitate de cumparare a obiectelor din aur o aduc vânzatorii ambulanti, care isi fac mai ales aparitia prin saloane de coafura, magazine aglomerate, in rândul vânzatoarelor sau in orice loc unde relatia cu publicul asigura functionarea unei institutii. Vorbaretul vânzator de aur plimba printre deget zeci de inele, doamnele amatoare probeaza in draci, dar de cumparat cumpara cine poate.
Cele mai ciudate moduri de a obtine aur la preturi mici sunt casele de amanet. La unele case de amanet se ofera si 60.000 de lei pe gramul de aur, in timp ce gramul costa oficial peste 170.000 de lei. Cine n-are cu ce sa-si recupereze bijuteriile, face o afacere proasta, spre satisfactia patronilor de case de amanet.

Câteva doamne au raspuns intrebarii noastre "Când ati primit ultima bijuterie din aur?"
Marilena, 25 de ani - "Nu am primit decât de la mama, la diverse aniversari. Prietenul nu mi-a daruit niciodata, pentru ca totul e prea scump, dar imi spune mereu ca, daca ar avea bani, mi-ar cumpara, si asta imi ajunge. Dar daca m-ar cere de nevasta, as avea pretentia sa-mi ofere un inel sa macar verigheta."
Georgiana, 32 de ani: "In sapte ani de casnicie, sotul nu mi-a daruit niciodata un inel. Nici verigheta nu mi-a cumparat-o el, pentru ca am primit-o de la bunici, ca dar de nunta."
Andra, 22 de ani - "Am primit un lantisor de aur, de ziua mea, de la viitorul meu sot, iar anul trecut bratara. Abia astept Craciunul!"
Corina, 46 de ani - "Mi-am cumparat singura toate bijuteriile pe care le am, din banii mei, ori de câte ori mi-a placut ceva. Nu muncesc degeaba, nu? Trebuie sa ma simt si eu femeie."
Sanda, 24 de ani - "Ultima oara mi-am luat un inel de jumatate de gram, de la cineva care adusese un pumn de inele din Turcia. Era mic, foarte ieftin, asa ca mi-am permis. Atât deocamdata."

Se pare ca vremea când "Ti-am luat un inel" era in voga ramâne valabila doar pentru propria persoana. In timp ce Occidentul se da in vânt dupa pietre cât mai mari si cât mai valoroase, românul apeleaza tot la rude si la trecutul familiei pentru a salva onoarea unei nunti sau a unei aniversari mai speciale. Desi aurul ramâne visul oricarei femei, din ce in ce mai putini barbati mai ofera partenerelor bijuterii scumpe.

.
Wedding Story

Dintotdeauna fetitele au visat la o nunta ca-n povesti. Si eu la fel. Ceea ce nu stiu ele este ca mai intai de toate trebuie sa fii aleasa. Iar eu am fost! De asta sunt atat de bucuroasa! Si tare emotionata. Arat ca o printesa cu voalul asta fin. Azi, toata lumea m-a sorbit din priviri. Sa fie oare adevarat ce mi s-a intamplat? L-as pune pe Motanel sa ma piste, dar si el imi pare ca picat din cer. Motanel e mirele. El a tinut mortis sa-i angajeze pe cei de la Bon Mariage sa se ocupe de organizarea evenimentului si se pare ca a avut fler.

Au fost asa de draguti tinerii acestia de la firma... Mai ales domnisoarele. Toata dimineata au roit in jurul meu si m-au dichisit. N-au stat o clipa, ne-au insotit peste tot. Ei s-au ocupat de toate!

Sunt niste simpatici si niste adevarati profesionisti. Pot sa spun ca ne-am si imprietenit. O sa-mi fie dor de ei. Ati vazut ce modele de invitatii ne-au propus? Care mai de care mai interesant...

Oferta e intr-atat de variata, incat nici nu stii ce-ar fi mai potrivit sa alegi. Tot ei au venit si cu sfatul cel bun. La fel s-a intamplat si cu coafura si machiajul. Priveam in oglinda si ma minunam: "Ce frumusete de mireasa!"

Iar buchetele de flori au fost superbe. Asa un cocktail de miresme imbatatoare raspandeau in jurul nostru, incat nasul n-a mai avut nevoie decit de o cupa cu sampanie ca sa devina vedeta petrecerii.

Eh! Petrecerea a fost de basm! Salonul restaurantului era gata decorat cand am sosit noi. Balonase, inimioare, ghirlande, arcade, confetti si tot soiul de alte minunatii, de-am zis ca trebuie sa fie si Harry Poter printr-un colt pe undeva.

Si s-a incins un cheeeef... Doamne, mai ceva ca pe sambodrom! Dantuiau nuntasii de mama focului, de parca se anuntase ca vine Armaghedonul! Sarbe, hore, veselie, urari, pupici... o nebunie!

Cine a spus ca muzica da tonul unei petreceri, mare dreptate a avut. M-au invartit la dans nuntasii pina am ametit. Si ei la fel, dar din alta pricina. Nelipsitele licori care-ti aprind inima pana-ti sfiraie calcaiele si ti se inmoaie genunchii.

Masa a fost udata din belsug, meniul - bogat, invitatii - indestulati si serviti cu mare arta de ospatari dibaci, ce jonglau cu farfuriile pe degete, ca intr-o arena de circ.

Clipe de neuitat am trait cind, deodata, luminile s-au stins si Uriasul Monstru dulce si aromat, etajat si glazurat, s-a ivit pe gheridon ca un bulgar de cometa prins intr-o limba de foc si scantei. Dupa ce l-am taiat felii-felii in ovatiile asistentei, de era cat pe ce sa ma patez cu frisca lui delicioasa, am iesit cu totii pe terasa, incantati de sutele de flori incandescente ce brazdau noaptea sarutand pentru o clipa bolta cerului instelat.

Muti de uimire si admiratie, priveam cu totii miraculosul joc romantic si nocturn. Motanel ma strangea la pieptul sau vanjos si ma dezmierda mangaindu-ma tandru pe spate, in vreme ce blitzul aparatului de fotografiat se ingana cu suieratul mingiutelor de pucioasa zvirlite spre vazduh.

Pana la urma, nu l-am zarit pe Harry Poter, cu toate ca eram atat de vrajita, incat as fi vrut ca magia sa dureze o vesnicie. Precum amintirile intemnitate pentru totdeauna, de nenea cameramanul, pe banda casetei sale video.

Ce mai, a fost minunat! Pacat ca s-a terminat! Acum ne indreptam catre apartamentul nuptial, condusi alene de soferul limuzinei noastre luxoase.

Aceasta a fost povestea nuntii mele. Scurta, cat o zi si-o noapte, incat n-am apucat sa vi le spun pe toate.

Dintotdeauna fetitele au visat la o nunta ca-n povesti. Si eu la fel. Ceea ce nu stiu ele este ca mai intai trebuie sa fii aleasa. Iar eu am fost! Nu ma invidiati c-as fi prea norocoasa. A! Nu v-am spus?! Sunt doar o rochie de mireasa.

~ THE END ~
.

Legenda trandafirului

Legenda povesteste ca micul mesager al dragostei, jucausul Cupidon a fost inzestrat cu un arc si o tolba cu sageti… Si a mai primit un dar: un gingas trandafir, din partea Afroditei. De-atunci, trandafirul a ramas pentru indragostitii din lumea intreaga un simbol al iubirii pure. Nici un baiat nu pleca in petit fara pretiosul trandafir pentru aleasa inimii sale. Delicat, insa in acelasi timp hotarat si indraznet, fragil, dar nu lipsit de aparare, mandru si radiind de fericire, trandafirul este dragostea insasi. Frumos ca o mireasa si plin de surprize ca o casnicie.

* Inelul de logodna

* Wedding Story

* Legenda trandafirului

 
222 Film - Imaginea Amintirilor Dumneavoastra